AlgemeenEvenementenHistorie

Bevrijdingstheater Oost Gelre

Bevrijdingstheater gebaseerd op verhalen uit eigen gemeente

In het kader van 75 jaar vrijheid in 2020 werden enkele jaren geleden al plannen gesmeed om hier ruimschoots en groots bij stil te staan. Een unieke en historische theatervoorstelling kwam tot stand, maar door Corona kon deze zowel in 2020 als 2021 nog niet plaatsvinden.

De theatervoorstelling

‘Spiegelingen’ is gebaseerd op oorlogsverhalen uit (dag)boeken en verhalen van mensen uit Oost Gelre. Deze zijn gebundeld en verwerkt tot één geheel door de Achterhoekse schrijver Theo Soontiëns. ‘Spiegelingen’ geeft niet alleen een goed beeld van hetgeen zich toen binnen de gemeentegrenzen afspeelde, maar heeft ook een boodschap; “Vrijheid is een kostbaar bezit. Vrijheid moet je iedere dag opnieuw blijven bevestigen,” aldus Burgemeester Annette Bronsvoort tijdens de aftrap van de productie eind 2019 “en zie hoe actueel het thema is!”

“De voorstelling is een combinatie van toneel, zang, muziek, dans en historische beelden, die vloeiend in elkaar overlopen,” laat regisseur Stan Geurts weten. “Het is een groot spektakel maar op sommige momenten ook heel klein. Heel gelaagd. Een combinatie van toneel, muziek en beelden die heel erg mooi in elkaar overlopen.”

Voorbereidingen in volle gang

Inmiddels zijn repetities van acteurs, zangers, dansers en muzikanten, allen uit eigen gemeente, weer in volle gang. In totaal werken ruim 150 mensen mee, waaronder ook kinderen van de Musicalfabriek Groenlo. Allen voor dat ene doel; een onvergetelijke, unieke en historische theatervoorstelling.

De productie wordt uitgevoerd onder de vlag van de Stichting 4 en 5 mei Lichtenvoorde. Voorzitter Walter Leemreize is blij dat de voorbereidingen weer lopen zoals begin 2020. “Het is een hele grote maar mooie uitdaging, maar we merken dat velen graag hun naam verbinden aan dit project. Ook na twee jaar nog steeds. Het thema speelt hier een belangrijke rol in. Het is echt een project van ons allemaal, de gehele gemeente. Iedereen die meewerkt voelt zich verbonden met het thema. We gaan iets heel bijzonders maken met elkaar. Voor en door de gehele gemeente.”

Waar en wanneer?

Vanwege het belang van het tijdloze thema en de omvang van deze megaproductie, is het project doorgeschoven naar het voorjaar van 2022. De voorstelling, een stukje meeleef- en beleeftheater van heel dichtbij, vindt plaatst op zaterdag 7 mei om 15.00 en 19.30 uur, en zondag 8 mei 2022 om 15.00 uur.

Kaartverkoop

De kaartverkoop start op een bijzondere datum, 31 maart, de dag dat grote delen van Oost Gelre, waaronder Lichtenvoorde en Groenlo, in 1945 werden bevrijd van de Duitse bezetter.

Kaarten kosten € 3,00 en zijn verkrijgbaar bij: Groenlo VVV kantoor, Harreveld Dorpshuis ’t Kempken, Lichtenvoorde        Foto primeur, Lievelde Loco Eten en Drinken, Mariënvelde Gebouw Stichting BVM, Vragender Café Overkamp, Zieuwent SPAR, Zwolle Café/Speeltuin Grolzicht.

Meer actueel

Regelmatig worden nieuwe berichten geplaatst. Dit is slechts één van de nieuwtjes. Bekijk hier het overzicht van alle actualiteiten.

Menu