AlgemeenJeugdOnderwijs

Ludgerusschool in Zwolle streeft naar optimale verkeersveiligheid

Initiatief samen met de verkeersouders voor de schoolkinderen

Door Theo Huijskes

ZWOLLE – Onder het motto ‘Met mekare, veur mekare, Samen veilig!’ heeft het team van de basisschool Ludgerus in het buurtschap Zwolle, en dat in samenwerking met de verkeersouders Chantal Grothe en Dana Spexgoor, een bewonderenswaardig initiatief genomen door de leerlingen aan het begin van het nieuwe schooljaar uitleg te geven over diverse verkeersregels. Zo was er dinsdag 21 september bij de start van deze schooldag een zowel praktische als theoretische instructie georganiseerd over de zogenoemde ‘dode hoek’ in het verkeer. Om het een en ander tegelijkertijd zo duidelijk mogelijk aan de schoolkinderen te kunnen doceren, had men naast de onder het onderwijspersoneel aanwezige expertise de medewerking ingeroepen van de Rouwmaat Groep uit Groenlo, alsmede van de Zwolse landbouwer Chris Bomers.

En hierbij bleek maar weer eens waar een kleine gemeenschap, in dit geval een kleinschalige basisschool met op dit moment slechts 54 schoolkinderen in totaal, groot in kan zijn. Zo was er niet alleen gezorgd voor theoretische uitleg op papier voor de kinderen, maar ook voor de ouders, opa’s en oma’s, alsmede de oppassers van de kinderen. Dit alles maakte het mogelijk om een goede start te maken van het nieuwe schooljaar 2021-2022, in dit geval afgestemd op de verkeersveiligheid van en rondom de school.

Praktische uitleg nabij ‘t Strootman
Vond het theoriegedeelte in de school plaats, voor het praktische gedeelte was gekozen voor een rustige plek nabij het evenemententerrein ’t Strootman, alwaar medewerker Patrik te Brake van de Rouwmaat Groep uit Groenlo een vrachtwagen had geparkeerd. Gevolgd door de immens grote tractor met daaraan gekoppeld een grasmaaimachine van landbouwer Chris Bomers. Te Brake, woonachtig in Lichtenvoorde en al 32 jaar chauffeur, waarvan afgelopen juni 25 jaar bij Rouwmaat, instrueerde de kinderen tot in de kleinste details over de gevaarlijke, in het verkeer vaak over het hoofd geziene dode hoek. Daarnaast bood hij alle kinderen de gelegenheid om hoog in de vrachtwagen voor even achter het stuur te mogen zitten. Bomers, woonachtig in Zwolle en vader van drie kinderen, waarvan er twee de Ludgerusschool bezoeken, demonstreerde de mogelijke gevaren voor kinderen in het verkeer wanneer zij op de weg of waar dan ook te maken krijgen met het zware materieel van een landbouwer. Beide onderdelen sloten goed op elkaar aan.

Oproep voor het doortrekken van het fietspad
Onder supervisie van Irma Pasman werd er tevens een A4-tje verspreid met daarop teksten afgestemd op de verkeersveiligheid met de auto, alsmede op de verkeerveiligheid op de fiets. Met betrekking tot de auto, wordt daarbij gewezen op onder andere het parkeren in de daarvoor bestemde vakken, niet parkeren voor de school en de peuterzaal, het vermijden van opritten van de buurtbewoners, het verzoek om kinderen aan de stoeprand uit de auto te laten stappen, alsmede aandacht voor de 30 kilometer-schoolzone. Wat de veiligheid op de fiets aangaat, dienen de kinderen bij het oversteken altijd af te stappen en is het verboden om het schoolplein op- en af te fietsen. Daarnaast maakte Irma Pasman van de gelegenheid gebruik om er bij de gemeente Oost Gelre nog eens nadrukkelijk op aan te dringen dat het fietspad nabij ’t Strootman eindelijk eens wordt doorgetrokken. “Het is te gek voor woorden dat dit nog steeds niet heeft plaatsgevonden!”

Dit stuk is ook te lezen in de Groenlose Gids:
https://www.groenlosegids.nl/nieuws/algemeen/382863/ludgerusschool-in-zwolle-streeft-naar-optimale-verkeersveiligheid

Meer actueel

Regelmatig worden nieuwe berichten geplaatst. Dit is slechts één van de nieuwtjes. Bekijk hier het overzicht van alle actualiteiten.

Menu