Sport en spelVerenigingsleven

Klootschietvereniging Zwolle

Historie klootschieten

In de 14e eeuw werd in Nederland de klootschietsport reeds volop beoefend met materiaal zoals we dat nu nog kennen, een houten bal met een aantal doorboringen die volgegoten worden met lood. Voor die tijd werd de sport gespeeld met lemen, stenen of houten ballen zonder lood.
Er bestaat een middeleeuws gedicht uit 1170 waarin reeds geschreven wordt over klootschieten met een stenen bal. De sport werd vooral in de grote steden van Nederland beoefend, eerst alleen binnen de stadsmuren daarna vooral buiten de bebouwde kom.
Ook in de omgeving van Groenlo werd honderden jaren geleden de sport al beoefend. In het Grols museum liggen een aantal oude houten kloten. Bij het ontgraven van de ondergrondse muurresten van wat eens de Beltrummerpoort was, zijn deze kloten aangetroffen op de bodem van de voormalige stadsgracht. Voor zover nu nog na te gaan is, was het betreffende grachtgedeelte reeds in 1674 gedempt.
Waarschijnlijk werd de sport door de soldaten meegebracht die de stad Grol tijdens de 80 jarige oorlog bezet hielden en belegerd hebben.

Historie Zwolle

De klootschietvereniging Zwolle is op 10 oktober 1970 opgericht. De vereniging is niet gevestigd in de stad Zwolle maar in de buurtschap Zwolle bij Groenlo.

Aan de basis van de oprichting ligt een klootschiettoernooi in Augustus 1970 georganiseerd door de Zwolse kermis. Hier is door de oprichters Harrie ten Barge en Bennie Smeenk aan deelgenomen. Later in het jaar op 10 oktober tijdens het invitatietoernooi in Zwolle, georganiseerd door de Achterhoekse Klootschieters Federatie, werd de vereniging officieel ingeschreven bij de AKF.
In de loop der jaren heeft de K.V. Zwolle zich ontwikkeld tot een van de toonaangevende verenigingen in ons land met momenteel een ledental van ca. 100.
Verder zijn er door de jaren heen vele regionale en nationale titels behaald in zowel teamverband als op persoonlijke titel.
In 1993 is aan de Berkenhofweg een eigen clubgebouw gebouwd en in 2009 is de eerste veldbaan van Gelderland gerealiseerd. De straatparcoursen liggen op loopafstand van het clubgebouw.

Organisatie

De KV Zwolle is één van de elf klootschietverenigingen die samen de Achterhoekse Klootschieters Federatie (AKF) vormen. De AKF is één van de zeven afdelingen die samen de Nederlandse Klootschieters Bond (NKB) vormen. De NKB is lid van de NOC*NSF.

Onze veldbaan

Sinds 2009 is de KV Zwolle in het bezit van een eigen veldbaan.
Op deze 875 meter lange en 15 meter brede baan gelegen aan de Berkenhofweg worden door onze leden de trainingswedstrijden en persoonlijke wedstrijden gehouden.
Tevens wordt de baan gebruikt voor de Achterhoekse competities, de Gelderse kampioenschappen en Nederlandse persoonlijke kampioenschappen. De baan wordt door de eigen leden in topconditie gehouden.
In juni 2010 is door Patric Kristen van de vereniging Noord Berghuizen het huidige record gegooid van 736,45 meter in 5 schoten.

Straat

Voor de straatwedstrijden wordt gebruik gemaakt van het 5700 meter lange parcours Ruiterweg, Kerkdijk, Wolvenkamerweg, dat op loopafstand van het clubgebouw ligt. Het record op onze straatbaan is in handen van de vereniging Klein Dochteren uit Lochem met 44 schoten.
Voor de jeugd- en recreanten wedstrijden wordt gebruik gemaakt van enkele kortere parkoersen bij het clubgebouw en in de buurtschap Zwolle.

Recreatief / Huur

Bij de klootschietvereniging kunt u met uw buurtvereniging, familiegroep of bedrijf onder deskundige leiding gooien op straat en de veldbaan.
In ons clubgebouw, dat direct naast de straat en de veldbaan ligt, kunt u onder het genot van een kopje koffie of thee uitleg krijgen over de klootschietsport.
Wat deze sport zo leuk maakt is dat iedereen, zowel jong als oud, deze sport kan beoefenen op een niveau dat je zelf kiest.
Ook is het mogelijk alleen klootschietmateriaal te huren. U kunt dan in uw eigen buurt klootschieten maar kunt ook gebruik maken van de banen van de KV Zwolle.
Binnen onze vereniging hebben we een groep mensen die in de zomer op woensdagavond en in de winter op zondagmorgen gooien, de zgn. recreatieve schutters. Voor deze groep staat gezelligheid voorop en prestatie op de 2e plaats.
Voor contact kunt u terecht bij de recreatieve leider Bennie Smeenk, (info@kvzwolle.nl) of gebruik ons contactformulier.
Onze tarieven zijn:

  • Huur € 1,20 per kloot
  • Zoekgeraakte kloot € 10,00
  • Gebruik veldbaan € 25,00
Logo Klootschiet Vereniging Zwolle
Klootschiet Vereniging Zwolle - Veldbaan
Logo Klootschiet Vereniging Zwolle

Meer ontmoeten en beleven

Zwolle heeft een rijk verenigingsleven en hier zijn wij trots op! Hier vind je nog meer verenigingen. Iedere vereniging stelt zich graag aan je voor.

Menu