Wat is Buurtschap Zwolle?

Zwolle in een notendop

Zwolle is gelegen aan de Duitse grens tussen Meddo, Lievelde, Groenlo en Eibergen in.
Zwolle telt circa 700 inwoners op 250 woningen/adressen(kern en buitengebied). De kern bestaat uit circa 35 woningen, een basisschool en een peuterspeelzaal. Voor overige voorzieningen zoals: winkels, bank, kerk, sporthal enzovoorts is Zwolle aangewezen op de omliggende plaatsen.
Het verenigingsleven speelt in Zwolle een grote rol. Er is o.a. een klootschiet-, feest-, carnavals en schietvereniging. Daarnaast is er ook een ouderensoos sinds 2014. Op de pagina Ontmoeten en beleven kunt u meer verenigingen en informatie vinden.

In Zwolle hanteert men de slogan: “Met mekare, veur mekare”. Dit staat voor de hechte gemeenschap, waarin het hele jaar door veel georganiseerd wordt met elkaar en voor elkaar.
Aan de rand en net buiten de woonbebouwing ligt het evenementen terrein ’t Strootman’. Het grootste gedeelte van het buitengebied is agrarisch. Het overige deel is natuur. Zo is er het natuurgebied de Leemputten. De leemputten zijn in 1892 ontstaan doordat de steenfabriek in Groenlo grondstoffen nodig had. Om dakpannen en later stenen te maken werd klei uit de leemputten opgegraven.
De klei dateert van ca 20 miljoen jaar geleden en uit de fossiele resten die gevonden zijn kan opgemaakt worden dat deze locatie vroeger zeebodem is geweest.
In 1975 is de fabriek gesloten en door al het gegraaf zijn waterplassen ontstaan. Het gebied is omgevormd tot Natuurpark de Leemputten waar je o.a. kunt wandelen en vissen.

Zwolle heeft 2 rijksmonumenten. Namelijk Brouwerij-Herberg ’t Reirinck sinds 1662(Zwolseweg 21) en erve ’t Wissinck met voormalige schuilkerk uit 1777 (Meddoseweg 6).

Op “ ’t Strootman” staat het kuntswerk ‘Met mekare, veur mekare’ of ‘Brikken Bakken’ van Nicolas Dings(Meddoseweg).

Bron: Plaatsengids.nl

Op 22 augustus 2019 was ‘Zomer in Gelderland van Omroep Gelderland in Zwolle. Dat was voor Zwolle dé kans om aan de hele provincie te laten zien hoe mooi onze gemeenschap is! De hele dag is er radio gemaakt er kon een mooi bedrag voor een goed doel worden verdiend. De dag werd afgesloten met een live-uitzending vanaf ’t Strootman’. Zwolle is op de 4e (van 20 deelnemers) plaats geëindigd, dus dat is een hele prestatie voor zo’n kleine plaats.

Foto’s Zwolle & Omgeving

Trekker aan het werk in buitengebied Zwolle
Menu